Wat is asbest?

Wat is Asbest ?
Als de benaming asbest of in de volksmond eternit word uitgesproken denkt iedereen aan gevaar en kanker. Helaas is de asbest zeer schadelijk voor de gezondheid. De inademing van asbest vezels kan longvlieskanker veroorzaken. Bij verbouwingswerken van een oudere woning is het niet uitgesloten dat je asbest tegen komt . Geen paniek ! Zolang je voorzichtig om gaat met asbest en de materialen niet breekt is er niets aan de hand .Als je wil weten hoe je het best asbest verwijderd uit je woning klik je best op de volgende link https://www.ovam.be/veilig-omgaan-met-asbestafval .

Door de wetgeving en het gevaar is asbest verboden in al onze containers (ook de kleinste stukjes). Maar hoe weet je wat asbest is ? Hier enkele tips en weetjes .

Asbest heeft bijzonder veel toepassingsvormen. De meest gekende toepassingen zijn de asbestdaken en -gevels, maar asbest werd gebruikt in meer dan 3.500 materialen en kan overal aanwezig zijn in gebouwen. Asbest werd voornamelijk gebruikt van 1945 tot en met 2001 met een piek tussen 1955 en 1985. Gezien de grote diversiteit aan toepassingen kan er vaak enkel via een staalanalyse bepaald worden of een materiaal al dan niet asbesthoudend is. De meeste materialen in asbestcement hebben een kenmerkende gewafelde textuur. 
Een truc is de vlamtest . Ga met een aansteker over de zichtbare vezelbundels (aan een hoek of op een plaats waar de plaat gebroken is). Als de vezels gloeien wanneer u er met een vlam overgaat, maar niet weg branden door de vlam, is de kans groot dat het om asbest gaat. Bij twijfel aanschouw je het als asbesthoudend .

Waar kan asbest zich bevinden in en rondom mijn woning ?Fotovoorbeelden van asbesthoudende materialen

Soorten afval

Een oplossing voor al uw afval! Waarvoor zoekt u een oplossing?

Bent u opzoek naar een container?

Vraag een offerte aan!